sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Juna liikkuu

Yöjuna jyskää läpi Suomen länsirannikon Helsingistä Kolariin. Me kaksi perhettä matkaamme perinteiselle pääsiäislomalle ja jutut lipsahtavat siihen samaan puhki jauhettuun aiheeseen: mitäs jos se talo joskus rakennettaisiin. "Juu, juu. Rakennetaan rakennetaan...". Paljon on puheita pidetty, niin kuin meillä on keskenämme aina tapana sanoa.

Ystäväperheen isäntä kaivaa tällä kertaa iPadin syövereistä ihan oikean ehdotuksen. Tässä olisi nyt tontti myynnissä, ihan oikeasti. Varovainen kurkkaus välittäjän sivustolle. No, niinpä on. Tällä kertaa lähellä kaupunkia, lähellä merta, lähellä työpaikkoja ja kouluja. Tähän astiset itse kunkin aina välillä vuosien varrella esittämät ja jonkun porukan jäsenen heti dumaamat vaihtoehdot ovat olleet liian kaukana, väärässä suunnassa, liian kalliita, liian isoja, liian pieniä tai muuten vaan väärään aikaan esitettyjä. Joko tässä nyt on vaihtoehto oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan?

Oikeastaan tämä tarina on alkanut jo yli 20 vuotta sitten, kun koko tämä kaveriporukka kävi lukiota. Me tytöt huvittelimme haaveilemalla yhteisestä paritalosta, jossa perheidemme kanssa viettäisimme auvoista naapurielämää ja lapset kirmailisivat aidattomalla pihalla keskenään. Niin vissiin! Lempparisarjassani Roseannessakin se naapuri tuli aina niin sopuisasti keittiön ovesta koputtamatta sisään ja yhteiselo oli niin auvoisaa.

Taidettiin tuohon aikaan piirtää Honkarakenteen asuntomessuesitteen sivulle oma versio niiden paritalostakin. Onneksi ei muuten ollut tuolloin tämän projektin aika, sillä muuten talo näyttäisi tältä:

Kuva: Pyhänpahta Oy

Kaunishan tuo on, mutta ehkä mieluummin mökkinä kuin omakotitalona. Vuodet on vierineet ja kumpikin perhe on asunut kuka missäkin, mutta tämä ajatus on silti kytenyt mielissä. Ja varmaan juuri sen takia nyt yhtäkkiä koko porukka tuntuu syttyneen projektiin kuin taikaiskusta. Kukaan ei ole taloa rakentanut, kenelläkään ei ole ihan tarkkaa käsitystä miten se tapahtuu, mutta whatta heck, kyllähän nyt kouluja käyneet ja lapset aikaan saaneet fiksut ihmiset nyt pari taloa rakennuttaa, right? Tässä alkaa olla kuuluisien viimeisten sanojen makua ihan heti alkumetreillä.

Annetaan lapin kevätauringon hauduttaa ajatusta ja jos vielä Keravan kohdalla paluumatkalla ajatus tuntuu hyvältä, niin soitetaan välittäjälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti