keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Raksaviikko 13 - kattotuolit paikoillaan ja alakerran lattia valuvalmiina

Eletään raksaviikkoa 13 ja taloissa on edistytty seuraavasti:

Talo Punaisen kattotuolit on paikoillaan ja räystäät jo laudoitettu. Autokatoksen, sisäänkäynnin ja parvekken tukiraudat paikoillaan. 

Talo Sinisen kattotuolit paikoillaan ja autokatoksen kehikko hyvässä vauhdissa.

Talo sinisen autokatos kattotuoleineen.

Talo Punaisen parvekkeen metallikehikko ja kattotuolit.

Talo Punaisen kattotuolit ja takana olohuoneen ikkunat.

Alakerran pohjat on nyt valmiita valettaviksi.


Kattojen kanssa on leegio miehiä ahertanut alkuviikon. Viikonlopun herra Punaisen alakerran pohjan raudoitushommien jälkeen on lattialämppärifirma käynyt asentelemassa myös lämmitysputket paikoilleen. Seuraavaksi alakerrat saavat betonia niskaan. Yläkerroissa muurataan muutama pieni sisäseinänpätkä (mm. porrasaukkojen reunoilla olevat seinät ja porraskaiteet) ja sen jälkeen siellä laitetaan myös lattiat valukuntoon. Samalla viimeistellään katot pressujen alle odottelemaan pellityksiä sitten joskus myöhemmin keväällä.


sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Väliovipohdintaa

Kaikenlaisiin asioihin, joihin aiemmin ei ole kiinnittänyt yhtään mitään huomiota, joutuu/saa tässä raksailun edetessä syventyä. Tällä kertaa pohdinnan alla on väliovet tai sisäovet, kumpaa termiä nyt haluaa käyttää.

Alunperin ajattelin, että väliovet on väliovia ja kunhan pinta ja sen ulkonäkö miellyttää, niin siinä se on. Vaan eipä näköjään olekaan. Mitä enemmän asiaan on perehtynyt, niin sieltäpä paljastuu sen seitsemän eri runkomateriaalia (on täyspuuta, on levyovia, on massiivitäytteisiä, kennotäytteisiä ja ties mitä), pinnoitetta (on puuta, viilua, mdf:ää, laminaattia), saranaa (on piilosaranaa, oven päällä olevaa saranaa, eri materiaaleista olevia saranoita), lukkoa (tavallista ja magneettilukkoa), karmia (on tavallista karmia, on karminlaajenninta, teleskooppikarmia, tiivistettynä ja ilman ja jos sattuu piipahtamaan ruotsalaisten ovivalmistajien valikoimissa, niin vielä löytyy lisää), kynnystä (on ilmastoivaa kynnystä, laskeutuvaa kynnystä, puuta ja peltiä) ja what not you name it!

Että jos luulit, että "sitten vaan valitsen jotkut sisäovet", niin ehei. Ydinfysiikaksi meni tämäkin homma!

Rämmittyäni läpi kaikki löytämäni sisäovibloggaukset, valmistajien sivustot ja muut tietolähteet päädyin samaan ovivalinnan määräävään tekijään kuin aika moni muukin bloggaaja: listattomaan tai ainakin hyvin eleettömään vaihtoehtoon listojen kanssa. Ja siihen lisättynä vielä ovimalli, joka ikäänkuin uppoaa karmien sisään. Suurin osa kotomaisista sisäovista, joihin olen nyt oviherätyksen saatuani tömännyt (asunnoissa siis) on malliltaan sellaisia, että ovessa on sillä puolella, johon ovi aukeaa uloke, joka toimii oven stoppaajana ja näin ollen ovi jää karmin ulkopuolelle. Ei uppoa sen sisään.

Suomalaisten ovivalmistajien materiaaleissa tähän oven ja karmin saumakohtaan on kiinnitetty tosi vähän huomiota ja täsmällisten tietojen saaminen oli kotisohvalta aika hankalaa. Sen sijaan naapurimaassa Ruotsissa ovikatalogeissa on usein erikseen ihan oma osionsa kuvineen päivineen eri karmityypeille ja miltä oven ja karmien saumakohta näyttää. Mistä lie moinen johtuu? Samoin eteläisen naapurimme Viron ovitehtaiden valikoimasta tuntuu helpommin löytyvät tietoa miten ovi ja karmit keskenään käyttäytyvät sekä eri vaihtoehtoja.

Tässä esimerkki ruotsalaisen ovivalmistajan eri karmivaihtoehdoista ja miten havainnollisesti ne on esitetty. Tästä näkyy tuo eri sisään uppoavan ja karmin päälle jäävän oven välillä. Eriyisesti tuo oikeanpuoleinen vaihtoehto olisi aivan ihana jos ovilistat miellyttävät. Ekstrandin ovet tulevat vaan penteleen tyyriiksi jos sellaiset Ruotsista tilaisi.




Valinnassa ollaan nyt päästy vain tuohon asti, että ovet ovat karmin sisään uppoavat, todennäköisesti oven päälle tulevilla saranoilla (niin paljon ne eivät häiritse, että piilosaranoita tarvitaan) ja ulkopuolen listat mahdollisimman huomaamattomat. Erinomaisen listaidean saimme Villa Luovasta, jossa lähes listattomuus on toteutettu metallisilla L-kulmalistoilla. Tämä on nyt myös meillä hyvänä vaihtoehtona tutkinnassa. Villa Luovan ovista näkyy myös juuri tuo karmin sisään uppoaminen, josta puhuin.

Ensimmäisen ovitarjouksen olen molempien talojemme osalta iskenyt sisään ja se lähti Viroon Haapsalun Uksetehaalle (taipuukohan se noin, Haapsalu Uksetehas siis). Meillä talo Punaisen puolella ollaan (eli minä olen) vaativampia näiden ovien suhteen, Sinisessä ei karmiasiat ole kynnyskysymyksiä (aa-hah-ha!), mutta jos hyvään hintaan kimppadiilin saisimme, niin näistä heillekin ovet löytyisivät. Haapsalusta löytyy juuri noita toivomiani karmeja ja ovivalikoimakin on monipuolinen. Hintoja kyselimme muutamista ovimalleista sekä liukuovista, joita molempiin taloihin muutamia tulee. Päälleliukuvia sellasia. Tässä alla ovimallit, jotka molemmissa taloissa tällä hetkellä on pohdinnassa. Puuviilutetut jotenkin houkuttelisivat, mutta toisaalta ne on aika hallitsevat ja niiden tulisi sekä väriltään että puumateriaaliltaan osua kertalaakista oikein. Ja kun lattioiden ja keittiön tasojenkin puupinnat on vielä vähän hakusessa, niin tämä sekottaa entisestään pakkaa.

Jos mieleen tulee muita näillä spekseillä olevia ovitoimittajia, joiden hinnat ei kurkota taivaisiin, niin saa ilmiantaa.

Ovimallit: Förby 1P / Fancy V5 / Sileä viilutettu koivu / Trendoor Nordic tammi















Niin ja pieni mukavuusyksityiskohta näihin oviin liittyen, joka taloissamme tulee molemmissa olemaan on äänieristetty wc yläkerran "paraatitiloissa". Tuo asia on otettu huomioon wc:n ilmanvaihdossa ja ovet tulevat äänieristettyinä. Eipä tarvitse enää ikinä miettiä, kun vieraat istuvat fiininä olohuoneen sohvalla, että mikä töräys tai liraus sinne vessasta oven läpi kuuluu :D Niin parasta!

keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Paketista paljastui portaat

Meillä on portaat! Molemmissa taloissa. Tätä porrasasiaa on pähkitty nyt jo useammassakin postauksessa täällä ja täällä ja pähkimisessä ollaan tultu nyt ainakin puoliväliin: portaat on valettu.

Päädyimme lopulta kuitenkin alkuperäiseen ajatukseen eli betoniportaisiin. Vaikka houkuttelevia vaihtoehtoja matkan varrella löytyikin, etenkin metallirunkoisissa kevytrakenteisissä portaissa, niin lopulta palasin siihen, miksi jykevän kivitalon halusin. Ettei mikään paikka pauku eikä natise. Ettei portaan pauku eikä natise. Siispä portaat betonista.

Enää jäi mietittäväksi tuleeko portaat valmiina elementtinä vai paikalla valettuna. Rakennesuunnittelijamme piirsi meidän tahtotilaamme sopivan ohuet portaat ja saimme runkourakkaporukaltamme niin edullisen työtarjouksen, että emme sitten lopulta edes lähteneet kyselemään valmiita portaita mistään.

Betoniportaiden rakennepiirrokset
Rakennesuunnittelijan piirrokset portaista. 

Betoniportaiden rakennepiirrokset


Niinpä raksaukot pistivät päivässä puumuotin pystyyn ja valuhommiin. Portaat valettiin useammassa osassa ettei "kura" valunut kehikkoa pitkin lattialle.

Betoniportaiden valumuotti

Betoniportaiden valumuotti

Betoniportaiden valumuotti

5 päivää kuivumisaikaa ja avot, portaat oli valmiit. Kävin oikein vatupassin kanssa kyttäämässä, että suoraan tuli. Ja tulihan ne. Ja iloissani hypplehdin portaita ylös ja alas. Ei tömise ei! Täytyy tässä kohtaa oikein kehua, että meillä on tosi ripeä ja hyvää jälkeä tekevä runkoporukka.

Ainoa asia mikä näissä portaissa (tai portaiden ympäristössä) vähän ottaa päähän on tuo metallitolppa, joka yläkerran ontelolaattaa kannattamaan oli pakko tuohon portaiden sivuun laittaa. Ei se tietenkään tuollaiseksi raikkaan punaiseksi jää, mutta tuohon paikalleen kyllä. Sen verran sain tilannetta pelastettua, että sen paikkaa siirrettiin portaiden kääntymiskulmasta "alaspäin", mutta kyllähän se ihan tyhmä on tuossakin. No, ehkä siihen aikanaan silmä tottuu kun se on maalattu ja kaikki muut asiat paikallaan.

Paikalla valetut betoniportaat


Paikalla valetut betoniportaat


Paikalla valetut betoniportaat

Portaisiin halusin tasaisin välitasanteen. Olen edellisissä asunnoissa saanut tarpeekseni portaista, joissa mutkassa portaat kaartuvat mukana ja toisessa reunassa ne ovat kapeat. Ihan hukkaan menee puolet portaista. Ja tuonne tasanteelle voi nurkkaan tuupata vaikka jonkun kasvin somistamaan (tukkimaan, sanoisi herra Punainen) portaikkoa.

Paikalla valetut betoniportaat

Portaiden kohdalla on 120 cm leveä korkea ikkuna, joka valaisee sekä ylä- että alakertaa ja portaikkoa. Siitä näkee sopivasti kulkiessaan, että mitä talo Sinisen puolella puuhataan ;) Heillä vastaava porrasikkuna on peilikuvana vastapäätä. Meille onneksi tulee tuohon ikkunaan sälekaihtimet, naapuriin ei, joten naapurikyttäys on siltä osin yksipuolista.

Kaide- ja portaiden päällystyspohdinnat on edelleen käynnissä. Jääköön se asia vähän hautumaan. Sillä ei ole vielä niin kiire.

sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Asunnot myyntiin

Vaikka alunperin toista kuviteltiin, niin raksa-aika kuluu hirmu nopeasti. Nyt on 10 kuukautta siitä, kun ensimmäisen kerran ystävien kanssa saimme kuningasidean yhteisestä rakennusprojektista, 8 kuukautta tontin ostosta ja 3 kuukautta rakennusluvan saamisesta. Ja noin 5-6 kuukauden päästä meidän pitäisi päästä muuttamaan uusiin taloihin sisään. Eli alle puolet siitä ajasta kun tämä projekti on edes ollut ajatuksissa käynnissä on enää muuttoon jäljellä.

On siis aika alkaa miettiä vanhoista asunnoista eroon hankkiutumista! Kuten varmaan ihan jokainen, joka mitään uutisvälineitä seuraa tietää, että ajat ei ole nyt ihan parhaat sitä puuhaa ajatellen. Toki pientä piristymistä on uskaliaimmat asiantuntijat jo keväälle asuntokaupoille luvanneet. Tässä kohtaa tarttuu jokaiseen positiiviseen singnaaliin kuin hukkuva korteensa. 

Kumpaisenkaan meistä raksaperheistä ei tarvinnut muuttaa väliaikaismajoitukseen rakennusajaksi (kiitos vaan pankeille ny oikke kovasti) ja saadaan asua omissamme hyvinkin loppuun asti. Paitsi, jos joku nyt justiinsa tulee sanomaan, että jos lähdette heti, niin maksetaan teidän kämpästä täysi hinta. Siinä tapauksessa lähtee rojut Pelikaaniin ääntä nopeammin ja sukulaiset saavat hiljaisia ja huomaamattomia vuokralaisia kevääksi. Moista ei kuitenkaan ole näköpiirissä, joten eikun siivousrätti kauniiseen käteen ja tavaroita piilottelemaan, että saadaan epärealistisen siistejä myyntikuvia aikaiseksi. 

Perhe Sinisellä on myyntiurakkana omakotitalo kehyskunnissa ja Punaisella iso rivitaloasunto pääkaupunkiseudulla. Siniset luottavat välittäjän palveluihin ja ovat muutama viikko sitten jo myyntihommat aloittaneet. Useampia katsoja yksityisnäytöissä on jo ollutkin. Me Punaiset sen sijaan saatiin sen verran tarpeeksemme tonttikaupassa vähän sitä ja tätä hussanneesta välittäjä-daamista, että me luotamme ainakin alkuun omiin myyntitaitoihin ja koitamme saada huushollin myytyä itse. Olenkin virittänyt kirjallisen ilmaisutaitoni huippuunsa ja runoillut hiljaisen myynti-ilmoituksen verkkoon, mutta virallisen aloituksen ja näytön ajattelimme pitää muutaman viikon päästä. Vapautumista emme uskalla luvata vielä ennen kuin kesän lopussa, joten liian aikaisin tätäkään hommaa ei liene kannata aloittaa. 

Ihan muina miehinä olen asuinalueemme näytöissä käynyt huvikseni väijymässä, että noinko kauppa käy ja minkälaisia katsojia saman tyyppisissä kohteissa käy. Viimeksi tänään kävin päivälenkin yhteydessä naapurin kanssa näytössä toteamassa, että meillä on ihan hinta ja laatu kohdallaan. Siinäkin näytössä oli heti useampia katsojia, joten ei tällä alueella ainakaan aivan kalmankuollutta ole. Pikkuisenko tekisi mieli käydä nykimässä näytöissä kävijöitä hihasta, että: "psst. mulla ois sulle vielä parempi asunto, ihan tuossa nurkan takana", mutta olishan se jo härskiyden huippu :D

Että ei kun kirppislastia kasaamaan ja joutavaa ryönää pois heittämään, että näytön aikaan huusholli on roinaton ja tyylikäs. Yeah, right!

Tätä odotellessa:
























Raksalla on viikonloppuna laiteltu kellarikerroksen styrokseja ja huomenna maanantaina puretaan sisäportaiden muotit pois, joten luultavasti seuraavaksi jutellaan sitten taas portaista. Ensi viikolla asennetaan autokatoksen ja parvekkeen teräspilareita, tehdään kattotöitä ja sähkömies tulee touhuamaan omia hommiaan ja päästäneen laittamaan raudoitusverkot kellariin lattiavaluja varten. Hommat siis etenee, etenee... Tänään paistoi aurinko ja talon möhkäleet näyttivät tältä.


perjantai 13. helmikuuta 2015

Kaksi keittiötä

Meillä talo Punaisessa keittiösuunnitelmat oli valmiina tasomateriaalia lukuun ottamatta jo marraskuussa. Talo Sinisen puolella keittiöasioita pohdittiin vähän pidempään, mutta nyt sielläkin on sävelet selvät.

Keittiöt on hyvin pitkälti toistensa peilikuvat pohjaratkaisultaan. Sinisen puolella käynti parvekkeelle on sekä keittiön että olohuoneen puolelta ja meillä punaisessa vain olohuoneesta. Ikkunoiden paikoissa on myös pientä eroa. Muuten leiska on sama.


Talo Punaisen keittiön pohja                                                                       Talo Sinisen keittiön pohja


Lopputulokset tulevat olemaan kuitenkin hyvinkin erilaiset. Meillä Punaisessa yleissävy on musta ja sitä keventää valkoinen saareke. Tasot tulevat olemaan massiivikoivua. Talo Sinisessä taas kokonaisuus on valkoinen ja siihen väriä tuo massiivitamminen taso saarekkeessa. Takaosan taso on vaaleaa kiveä. Punaisessa tasot on kalusteiden päällä ja Sinisessä saarekkeessa taso kiertää kalusteen ympäri.

Punaisen kodinkoneet on AEG:n ja Sinisen Siemensin.

Puustellin Miinus-mallisto
Talo Punaisen keittiö Puustellista. Ovet Miinus-malliston mustaksi petsatut koivuovet ja saareke mattavalkoista. Vetimet on tumman harmaata metallia. Saarekkeen laatikot ja ovet vetimettömä.





Topi-Keittiöt
Talo Sinisen keittiö Topi-Keittiöiltä. Mattavalkoiset vetimettömät ovet, kivi- ja massiivitammitasot. 













Punaisen keittiö tulee Puustellista ja Sinisen köökki Topi-Keittiöiltä. Aloitimme aikanaan keittiöiden kilpailutuksen yhdessä, mutta totesimme matkan varrella, että kahden keittiön kilpailuttamisesta ei saanut minkäänlaisia etuja, joten valitsimme keittiöt sieltä, mistä tarpeisiin nähden edullisimmin saimme.

maanantai 9. helmikuuta 2015

Raksaviikko 11 - talot harjakorkeudessa

Raksaviikkolaskennan aloitimme sillä viikolla kun saimme rakennusluvan ja aloituskokous pidettiin. Sitä ennenhän louhintatöitä tehtiin monen monta viikkoa, joten kokonaisraksa-aika on huomattavasti pidempi. Raksa-aikatauluamme voi muuten seurailla aikataulusivulla, jota yritämme muistaa päivitellä sekä taakse että eteenpäin parhaan arvion mukaan.

Tällä laskutavalla nyt eletään siis raksaviikkoa 11. Raksaviikolla 10 molemmat talot olivat harjakorkeudessa ja alakerran pohjat tasoteltu oikeaan korkoon, viemäri- ja radonputket on kellarikerroksen osalta valmiiksi laitettu ja peitelty ja styrokseristeiden latominen voi alkaa heti kun pihassa on sen verran tilaa, että kuorman voi pihalle tilata. Juuri nyt pihassa tilaa vie autokatosten kannatintolppien anturoiden valityöt. Ne on valettu tänään ja teräspilarit asennetaan nyt alkuviikosta.

Viime viikon lopulla ja viikonloppuna raksalla on pyörinyt taas louhintatöistä tuttu raksa-Kake. Tällä kertaa tekemässä talojen ulkopuolen täytöt (eli laittoi suojamuovit ja patolevyt sokkelin pintaan ja kippasi turkasen paljon soraa sokkelin juureen) ja tasailemassa tontin pintaa lähemmäs lopullista. Raksa-Kake myös asensi sadevesiputket ja -kaivot (jotka johtavat vedet imeytyskenttään, josta olikin jo aiemmin juttua täällä).

Talo Punainen harjakorkeudessa
Talo Punainen harjakorkeudessa. Sisääntulopuolelta talo näyttää yksikerroksiselta ja putoaa rinnettä alas kaksikerroksiseksi. 


Autokatoksen pilarien anturavalumuotit
Autokatoksen pilarien anturamuotit. Tänään niihin on ilmestynyt myös betonia.

Molempiin taloihin sisäportaat valetaan paikalla ja muottien rakennus oli myös hyvässä vauhdissa viikonloppuna. Portaiden valu tapahtunee myös tällä viikolla.

Paikalla valetut sisäportaat, betoniportaat
Porrasmuotit talo Punaisessa.
Viikonloppuna herra Punainen ahersi loppujen bitumikernien kanssa ja yläkerran eristeet on nyt myös valmiit. Ulkopuolen eristeet on nyt kaikki valmiit.

Bitumikerni
Viimeiset ulkopuolen eristeet valmiina. 







lauantai 7. helmikuuta 2015

Raksalla kummittelee

Näin välikevennyksenä, että nämä raksahommat alkavat pikkuhiljaa aiheuttaa "things with faces" -tyyppisiä hallusinaatioita.

Meidän alakerrasta löytyi yhtäkkiä söpö kummituseläinkaksikko. Eikö vain? :)

Juu juu, pikapuoliin ihan jotain oikeaakin raksa-asiaa...

Talo Punaisen kellarissa kummittelee

Kummituseläin

keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Tehosteseinä, hot or not?

Talon pintojen pohdinta on sellaista aaltoliikettä. Välillä seiniä ja sisutuksia tulee mietittyä enemmänkin ja sitten menee viikkoja, ettei aiheelle jaksa uhrata juuri ajatustakaan. Nyt ollaan taas aallonharjalla ja pohdin kiivaasti eri tilojen pintoja.

Tapettihommiin olin ajatellut ryhtyä todella maltillisesti. Lähinnä aikuisten makuuhuoneeseen ja ehkä eteiseen (ja ehkä alakerran aulan seinään... hah, eli siis aika moneen paikkaan) olin alunperin tapettia ajatellut ja nimenomaan tehosteseinähengessä. Vaan nytpä sitten iski epäusko, että kuinka pitkään tehosteseinät enää on "tätä päivää", kun niitä on niin monta vuotta ja ollut? Eipä silti, itselleenhän sitä taloa ja kotia tekee, mutta kyllä tietyt asiat alkaa sitten näyttää jossain vaiheessa itsestäkin ihan kasarilta. Kuten esim. kylpyhuoneen laattojen krumeluurit boordinauhat. Yäk!

Kukas trendiguru sen nyt osaisi sanoa, että jos nyt kesällä 2015 räväytän makuuhuoneen seinään mustan tehostetapetin, että onko se vuoden päästä jo ihan "so last tuesday"?

Tunnelma, jota makuuhuoneeseen haen, on jotain tämän tyyppistä.

Kuva: pohjoinenvärisilmä.fi-sivustolta



Makuuhuoneeseen tehosteseinäksi tällä hetkellä on kaksi vaihtoehtoa. Vasemmanpuoleisen tapetin kanssa suunnittelin ikkunaseinän maalaamista tuolla tumman harmaalla, joka kuviosta löytyy ja 2 muuta seinää tuolla vaalean beessillä, joka on poimittu tapetin pohjaväristä. Toinen vaihtoehto olisi sitten tuo oiken puoleinen musta. Luonnossa se on ihan umpimusta ja tuo kuvio saman musta, mutta kiiltävä. Sen kanssa ei vielä ole valjennut, että mitä väriä muut seinät olisi, vaiko ihan valkoista. Räpsäisin kuvat tapeteista kaupassa, joten siitä vähän köppöset värit näissä.





Vasemman puoleiseen vaihtoehtoon seinien värit löytyisivät ihan täydellisesti ja näppärästi Tikkurilan Kaunis Koti -värilastusta numero 54. Vasemmalta tuo tumman harmaa ja toiseksi oikealta beessi.

Tikkurilan Kaunis Koti värilastu 54

Yksi tehosteseinä, joka väkisinkin meille vuosien haaveilun jälkeen tulee, olkoonkin sitten kohta kuinka kasaria ja niin to-del-la-kin nähty ihan joka blogissa, mutta klassikko Cole & Son woods meille johonkin tulee. Mihin, se on vielä vähän auki, mutta sitä laitetaan, vaikka väkisin! Ehkä eteiseen, jossa se olisi heti esillä ja arvoisellaan paikalla, ehkä alakerran porrasaulaan, jossa se olisi myös näkyvällä kulkureitillä tai sitten saunapukuhuoneeseen, jossa se taas toisi vähän rantakoivikkoa saunavilvoitteluun. Katsotaan mihin se lopulta päätyy. Uskoisin, että kun sisäseinät saadaan paikoilleen ja tilat alkaa hahmottua, niin nämäkin kuviot asettuvat paikoilleen.

Cole & Son Woods


Mutta se alkuperäinen kysymys: onko suurikuvioiset tehostetapettiseinät vielä hot vai ihan justiinsa not?


sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Ikkunatoimittajan valinta ja ulko-ovet

Viime viikkoina ollaan kilpailutettu vaikka ja mitä, mutta erityisesti ikkunoita. Meillä, eli talo Punaisessa ikkunahommat on ihan suoraviivaisia, ihan normaali-ikkunoita ilman mitään kommervenkkejä. Talo Sinisen puolella taas talojemme väliin jäävän seinän puolella olevat ikkunat ja ovet on oltava palosuojattuja kun talojen väli on alle paloturvarajan. Sovimme alkumetreillä, että heille tulee palosuojaukset ja niistä tulevat lisäkulut jaetaan. Näin molempien talojen ei tarvitse suojausta tehdä.

Kilpailutimme aika monta ikkunatoimittajaa. Ikkunoiden lisäksi mukana oli ulko-ovi, varaston ulko-ovi ja takapihan ja parvekkeen lasiovet. Talo Sinisen parvekkeelle vie lasiliukuovi ja se on myös mukana kisassa. Punaisen mökin puolella tyydyimme parvekkeen osalta perus lasioveen, jonka viereen tulee suuri ikkuna. Ja tämä ihan pelkästään kustannussyistä.

Kisassa mukana oli Alavus, Domus, Fenestra, Lammin, Skaala, Tiivi ja Pihla. Näistä toimittajista Pihla ei jättänyt tarjousta. Useammalla toimittajalla oli hankaluuksia tarjota paloikkunoita ja varatie-ikkunoiden kanssa oli myös puutteita. Näistä erityistarpeista keskustelimme rakennusviraston tarkastusinsinöörin kanssa. Talo Sinisen paloikkunoista osa on sen verran isoja, että ne aiheuttivat päänvaivaa. Kun paloikkuna ylittää tietyn koon, niin sen paloluokituksen tulisi olla kaksinkertainen (EI60). Mutta lopulta vahvistui, että ikkunatoimittajalta saatu palokonsultin lausunto isojen EI30-paloluokan kelpoisuudesta paloikkunoina tähän tarpeeseen riittää ja tuplapalonkestävyysikkunoita ei tarvita.

Parhaimmat tarjoukset ovat jättivät Lammin ja Fenestra. Tyyreimmät tarjoukset jättivät Domus ja Skaala. Alavus ja Tiivi jäivät siihen keskelle aika riti rinnan.

Etuovien osalta talo Sinisen oven tulee olla palo-ovi ja meillä Sinisessä on vaan ulkonäöllä väliä. Näitä kilpailutettiin alunperin myös ikkunapakettien mukana. Myös takaovet ja parvekkeen / saunaeteisten lasiovet olivan ikkunatarjouskisassa mukana. Laskeskelimme, että edullisimmaksi tulee ottaa ovet tähän samaan pakettiin ja asennukseen. Samoin sälekaihtimet niihin muutamiin ikkunoihin, joihin ne tulevat, tulevat ikkunoiden mukana. Ikkunatarjouksissa ne olivat naurettavan halvat. Jälkiasennuksena tehtyinä ne olisivat todella paljon kalliimmat. Eri juttu tietenkin jos olisimme halunneet jotain erityisiä kaihdinratkaisuja, mutta meille kelpaavat aivan tavalliset kaihtimet. Talo Punaiseen tulee olohuoneen isot ikkunat aurinkosuojalaseina, joiden pitäisi vähentää paahteen lämpövaikutuksia sisällä ja myös suojata kylmän tuntua talvella. Olohuoneen ikkunat on lähes koko seinän kokiosia, sijaitsevat kakkoskerroksessa ja suuntana on etelä/kaakko. Paahdetta siis on luvassa.

Talo Sinisen lasiliukuovi oli kaikissa näissä tarjouksissa vielä hampaita vihlovan kallis ja siihen etsitään vielä muita tarjoajavaihtoehtoja ennen lopullista päätöstä sen suhteen.


Ja kilpailutusten lopputulos oli seuraava. Talo Siniseen ikkunat tulee Lammin ikkunat ja talo Punaiseen Fenestralta. Lopulta sillä, että tuleeko ikkunat kahteen tai vain yhteen taloon ei ollut mitään kustannusvaikutusta, niin päädyimme erilaisten tarpeiden vuoksi eri toimittajiin. Lisäksi molemmissa taloissa jätimme kuitenkin lopulta sen etuoven pois tästä kisasta ja talo Siniseen tulee palo-ovi Pihlalta ja me Punaisessa otamme oven erikseen Jeld-Wenin mallistosta, sillä sieltä löytyi eniten silmää miellyttävä ovivaihtoehto. Takaovi ja lasiovet tulevat ikkunatoimittajalta.


JELD-WEN ulko-ovi FUNCTION F2090 W53Pihla palo-ovi UO196


Vasemmalla on talo Punaiseen tuleva Jeld-Wenin ovi. Värinä tulee olemaan tumman harmaa ja oikealla talo Sinisen Pihla-ovi, värinä sama tumman harmaa. Molempien ovien viereen tulee vielä 50 cm leveät oven korkuiset ikkunat.

Fenestrallehan kävi miten kävi ja nyt toimintaa jatkaa Viron tehdas ja Suomen myyntiyhtiö. Olimme kovin skeptisiä heitä kohtaan, mutta tontilla kävi myyntiedustaja ja asennusvastaava ja pitkällisten keskustelujen jälkeen päätimme kuitenkin luottaa hyvään fiilikseen, joka heistä jäi, ja ottaa ikkunat heiltä. Meillä on myös nykyisessä talossa muutamia vuosia vanhat Fenestran ikkunat eikä niissä ole ollut moitteen sijaa. Ans kattoo kuin meidän käy!

Asennukset tulee molempiin taloihin ikkunatoimittajan kautta. Ja fönsterit tuodaan viikolla 12 eli maaliskuun kolmannella viikolla.